Gromadzą się niewykorzystane konta? Oto jak usunąć użytkownika na komputerze Mac

Jeśli masz konto na komputerze Mac, które nie jest już używane i zajmuje cenne miejsce na dysku, możesz je usunąć w zaledwie kilku krokach. Nasz przewodnik przeprowadzi Cię przez wszystko, co musisz zrobić, aby szybko i łatwo usunąć użytkownika z komputera Mac.

Istnieje wiele innych zmian, które możesz wprowadzić na kontach użytkowników Maca - jeśli chcesz zmienić swoją nazwę użytkownika lub zarządzać wykorzystaniem konta Mac za pomocą funkcji Czas przed ekranem, zapewniamy Ci ochronę.

Krok 1: Upewnij się, że masz dostęp administratora

Jak usunąć użytkownika na komputerze Mac

Usunięcie użytkownika na komputerze Mac wymaga dostępu administratora. Aby usunąć użytkownika, musisz być zalogowany na konto administratora i znać nazwę użytkownika i hasło administratora. Musisz również upewnić się, że nie jesteś zalogowany na konto, które chcesz usunąć - jeśli chcesz usunąć konto administratora, musisz utworzyć inne konto administratora i zalogować się na to najpierw.

Krok 2: Wprowadź hasło administratora w Preferencjach systemowych

Jak usunąć użytkownika na komputerze Mac

Teraz, gdy jesteś gotowy do pracy, kliknij ikonę Apple w lewym górnym rogu ekranu, a następnie kliknij Preferencje systemowe> Użytkownicy i grupy .

Po przejściu do panelu Użytkownicy i grupy kliknij kłódkę w lewym dolnym rogu i wprowadź nazwę użytkownika i hasło administratora. Zapobiega to dokonywaniu nieautoryzowanych zmian na kontach użytkowników.

Krok 3: Usuń niechciane konto

Jak usunąć użytkownika na komputerze Mac

Aby usunąć niechciane konto, po prostu kliknij nazwę konta na liście użytkowników, a następnie kliknij znak minus u dołu okna. Zostanie wyświetlonych kilka opcji, które omówimy poniżej.

  • Zapisz folder domowy na obrazie dysku: jeśli chcesz później przywrócić konto użytkownika, jest to jedna z opcji, którą możesz wybrać. Archiwizuje wszystkie dokumenty i informacje użytkownika, dzięki czemu mogą oni wrócić do miejsca, w którym przerwali, jeśli ich konto zostanie później przywrócone. Obraz dysku z ich plikami jest zapisywany w / Users / Deleted Users / .
  • Nie zmieniaj folderu domowego: spowoduje to usunięcie konta użytkownika z ekranu logowania, ale większość innych rzeczy pozostaje na miejscu. Ich folder domowy pozostaje w / Users / i możesz później przywrócić ich konto, jeśli chcesz.
  • Usuń folder domowy: spowoduje to całkowite usunięcie folderu domowego użytkownika oraz wszystkich jego informacji i dokumentów, zwalniając zajmowane przez nich miejsce. Jeśli chcesz przywrócić jego konto, będziesz musiał ponownie je skonfigurować od zera.

Po dokonaniu wyboru kliknij Gotowe .

Krok 4: Usuń opcję użytkownika gościa

Jak usunąć użytkownika na komputerze Mac

Opcja gościa na komputerze Mac umożliwia logowanie się bez hasła, ale powoduje wylogowanie z konta podstawowego. Chociaż jest to przydatna funkcja, nie każdy chce, aby przypadkowi użytkownicy mieli tego rodzaju dostęp do swojego komputera Mac. 

Aby usunąć opcję gościa, po prostu wykonaj kroki 1 i 3 powyżej, ale kliknij „Gość” zamiast konkretnego użytkownika. 

Teraz usuń zaznaczenie pola Zezwalaj gościom na logowanie się do tego komputera. Spowoduje to wyłączenie konta użytkownika gościa. Możesz także przełączać, czy użytkownicy-goście mogą łączyć się z folderami współdzielonymi na komputerze Mac - tę opcję można włączyć lub wyłączyć, niezależnie od tego, czy zezwolisz użytkownikom-gościom na logowanie.