Jak połączyć Instagram z Facebookiem

jak korzystać z Instagram Stories

Obecnie Facebook i Instagram idą w parze. Te dwie usługi oferują integrację, której po prostu nie znajdziesz na żadnej innej platformie mediów społecznościowych. W przeciwieństwie do Twittera, który publikuje posty na Instagramie jako podstawowe łącza internetowe, Facebook w rzeczywistości umożliwia udostępnianie zdjęć bezpośrednio z aplikacji do udostępniania zdjęć na osi czasu i kanale aktualności.

Dla Facebooka sensowne jest zapewnienie usprawnionych funkcji dla popularnej aplikacji, takiej jak Instagram, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że gigant mediów społecznościowych kupił platformę za 1 miliard dolarów w gotówce. To powiedziawszy, najlepszą rzeczą w synchronizacji kont na Facebooku i Instagramie jest to, jak łatwo jest to zrobić. Zanim przeprowadzimy Cię przez ten proces, przyjrzyjmy się niektórym korzyściom.

Czego nie lubić?

Istnieje kilka powodów, dla których warto rozważyć połączenie Facebooka i Instagrama. Łączenie umożliwia publikowanie zdjęć i filmów, które robisz lub edytujesz za pomocą wspomnianej aplikacji do udostępniania zdjęć bezpośrednio na Facebooku. Jeśli jesteś kimś, kto lubi polubienia na Instagramie - a kto nie? - to też przełoży się na Facebooka. Każdy udostępniony obraz lub film wraca do swojego pierwotnego źródła, co pozwala zwiększyć zaangażowanie znajomych lub szerszej publiczności (zakładając, że Twoje posty na obu kontach są publiczne).

Facebook ma również znacznie większą bazę użytkowników niż Instagram, więc istnieje szansa, że ​​pomoże Ci dotrzeć do większej liczby osób. A ponieważ uważa się, że algorytmiczny kanał Instagrama nadaje priorytet postom z większym zaangażowaniem, dodatkowe polubienia mogą również pomóc Twojej treści w rankingu na wyższym poziomie w kanale aktualności. Nawet dla tych, którzy nie chcą większej ekspozycji, publikowanie krzyżowe może pozwolić kontaktom z Facebooka, które nie są na Instagramie, nadążać za Twoją aktywnością. Będziesz także mógł łatwiej odzyskać dowolne konto, jeśli kiedykolwiek stracisz dostęp.

Wreszcie, ze względu na bezproblemową integrację między dwiema platformami, szczegóły Twojego posta na Instagramie (w tym podpisy) zostaną udostępnione na Facebooku wraz z wszelkimi danymi o lokalizacji, hashtagami i dodanymi emoji. Twoje przesłane pliki będą również zapisywane na Facebooku - w ich własnym albumie zatytułowanym „Zdjęcia z Instagrama” - umożliwiając szybkie oznaczanie znajomych w sieci społecznościowej.

Łączenie Instagrama z Facebookiem

Proces łączenia kont na Facebooku i Instagramie jest prawie identyczny w systemach iOS i Android. Pamiętaj jednak, że proces ten można wykonać tylko za pośrednictwem aplikacji na smartfony, a nie komputera.

Aby rozpocząć, otwórz aplikację Instagram i przejdź do ekranu Profil. Stuknij trzy poziome linie, które symbolizują ikonę menu w prawym górnym rogu Twojego profilu, a następnie Ustawienia u dołu ekranu.

Następnie przewiń listę opcji i dotknij Konto < Połączone konta . Tutaj znajdziesz listę platform społecznościowych, które oferują integrację z Instagramem, z Facebookiem na górze tej listy. Stuknij  Facebook i zaloguj się przy użyciu swoich danych logowania za pośrednictwem aplikacji Facebook lub przeglądarki mobilnej.

Po zalogowaniu się to wszystko! Twoje konta zostaną teraz połączone i nie będziesz musiał nic robić, aby publikować jednocześnie na obu platformach. Za każdym razem, gdy chcesz udostępnić zdjęcie z Instagrama na Facebooku, możesz to zrobić, włączając odpowiedni przycisk na ekranie napisów. Możesz także ustawić automatyczne udostępnianie wszystkich nowych postów (więcej o tym później).

Aby udostępnić poprzednie zdjęcie z Instagrama na Facebooku, wybierz obraz, który chcesz udostępnić ze swojego profilu na Instagramie i dotknij menu w prawym górnym rogu. Następnie dotknij Udostępnij  w wyskakującym menu, przełącz suwak obok  Facebooka i dotknij ikony znacznika wyboru w prawym górnym rogu, aby opublikować zdjęcie na Facebooku.

Usuwanie integracji z Instagramem

Pamiętaj, że z dowolnego powodu możesz w dowolnym momencie zmienić uprawnienia aplikacji lub usunąć jej integrację z Facebookiem. Aby to zrobić, wróć do menu Połączonych kont , do którego uzyskałeś wcześniej dostęp, i dotknij Facebooka . Zakładając, że masz połączenie z kontem na Facebooku, ikona będzie niebieska, a nazwa powiązana z kontem będzie wyświetlana po prawej stronie.

Na następnej stronie znajdziesz dodatkowe opcje dotyczące Twojego konta, w tym opcje automatycznego udostępniania postów i Stories na Facebooku. Aby odłączyć swoje konto, po prostu dotknij  Odłącz u dołu strony i potwierdź swoją decyzję w wyskakującym okienku. W przypadku ponownego rozważenia wystarczy wykonać czynności opisane powyżej, aby ponownie je połączyć.