Jak wyłączyć Snap Map Snapchata

Snap Map Snapchata, który umożliwia użytkownikom dostęp do publicznych postów powiązanych z określonymi lokalizacjami, spotkał się ze zrozumiałą krytyką, gdy został wprowadzony po raz pierwszy w 2017 r. Chociaż pierwotnie funkcja ta była sprzedawana jako sposób wyświetlania postów przesłanych do Our Story - coś, co okazało się przydatne w następstwie huraganu Harvey - fakt, że aplikacja udostępniała Twoją lokalizację za każdym razem, gdy ją otwierałeś, został zamieciony pod dywan.

Dalsza lektura

  • Jak korzystać ze Snapchata
  • Siedem ukrytych funkcji Snapchata do rozmów ze znajomymi

Oprócz oczywistych niebezpieczeństw, jakie ta funkcja może stanowić dla młodszych użytkowników lub tych, którzy nie są zaznajomieni z możliwościami udostępniania lokalizacji, kto naprawdę chce, aby ich przyjaciele (lub rodzice) wiedzieli, gdzie są przez cały czas? Wielu użytkowników prawdopodobnie włączyło tę funkcję podczas publikowania w Our Story po raz pierwszy, nie zdając sobie sprawy, jaki dokładnie dostęp dają aplikacji. Na szczęście poniżej opisaliśmy, jak wyłączyć Snap Map, a także sposoby ograniczenia tego, kto może zobaczyć Twoją lokalizację, jeśli chcesz, aby była włączona.

Jak dokładnie działa Snap Map?

Jeśli włączyłeś tę funkcję, Twoja lokalizacja będzie aktualizowana na Snap Mapie po każdym otwarciu Snapchata. Dokładne dane o lokalizacji będą wyświetlane tylko przez krótki czas, ale ogólne dane o lokalizacji mogą być przechowywane dłużej (chociaż nie jest jasne, jak długie są te okresy). Jeśli dotkniesz Bitmoji znajomego na mapie, zobaczysz, kiedy jego lokalizacja została ostatnio zaktualizowana. Odzwierciedla to również ostatni raz, kiedy otworzyli aplikację i mogą zrobić to samo dla Ciebie. Lokalizacje pozostaną na mapie przez maksymalnie osiem godzin, pod warunkiem, że nie otworzysz ponownie aplikacji w tym okresie. Jeśli od ostatniego otwarcia aplikacji minęło więcej niż osiem godzin, Twoja lokalizacja zniknie z mapy do następnego razu.

Możesz także dotknąć hotspotów, kolorowych punktów na mapie wskazujących na aktywność, aby zobaczyć publiczne wpisy w tym obszarze. Możesz także powiększać i pomniejszać mapę, tak jak w przypadku każdej dedykowanej aplikacji do nawigacji. Możesz również zobaczyć sponsorowane wydarzenia lub ciekawe historie z krótkim opisem obok nich, który możesz kliknąć, aby uzyskać dostęp do powiązanych Snapsów.

Włączanie trybu ducha

jak wyłączyć ustawienia mapy snapchatjak wyłączyć snapchat map snap

Jeśli nie podoba Ci się pomysł, że Twoi znajomi wiedzą dokładnie, gdzie jesteś przez cały czas (i kto by to zrobił?), Możesz włączyć tryb Ghost, który uniemożliwi aktualizację Twojej lokalizacji na mapie. Nadal możesz publikować posty w naszej historii z włączonym trybem ducha, ale zapewni ci to spokój, że nikt nie śledzi każdego twojego ruchu. Oto jak:

Krok 1: Otwórz Snapchata

Najpierw uruchom aplikację Snapchat na swoim iPhonie, iPadzie lub urządzeniu z Androidem. Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany, wprowadź swój adres e-mail i hasło przed otwarciem części aplikacji z aparatem.

Krok 2: Znajdź mapę przyciągania

Zsuń dwoma palcami w kierunku środka ekranu, aby uzyskać dostęp do Snap Map.

Krok 3: Otwórz ustawienia i włącz tryb ducha

Aby uzyskać dostęp do ustawień, kliknij ikonę koła zębatego w prawym górnym rogu ekranu. Następnie przełącz slajd obok trybu Ghost, który powinien być pierwszym elementem na wynikowej liście.

Po włączeniu trybu ducha Twoi znajomi nie będą mogli zobaczyć Twojej lokalizacji na mapie. Nadal będziesz mógł zobaczyć swój własny awatar, ale będzie on trzymał niebieskie logo Snapchata przed twarzą, aby wskazać, że inni użytkownicy go nie widzą. Pamiętaj, że w dowolnym momencie możesz wyłączyć tryb ducha, wykonując te same czynności.

Edycja ustawień prywatności

Jeśli czujesz się komfortowo, okresowo udostępniając swoją lokalizację, nadal możesz ograniczyć osoby, które mają dostęp do Twoich danych. W trybie ducha w ustawieniach znajduje się sekcja zatytułowana Kto może zobaczyć moją lokalizację . Niezależnie od opcji, obok której znajduje się niebieski znacznik wyboru, jest to opcja, którą aktualnie wybrałeś. Moi znajomi  to wszyscy użytkownicy dodani na Snapchacie, którzy również dodali Cię z powrotem. Moi znajomi, z wyjątkiem  umożliwia wybranie określonych znajomych, przed którymi chcesz ukryć swoją lokalizację, a  opcja Tylko ci znajomi  umożliwia wybranie wspólnych znajomych, którzy będą mieli dostęp do danych o Twojej lokalizacji.

Wybierz preferowaną opcję lub wykonaj powyższe kroki, aby całkowicie uniemożliwić udostępnianie Twojej lokalizacji.