Jak usunąć wiadomości w Facebook Messenger

Facebook Messenger to jedna z najpopularniejszych funkcji platformy mediów społecznościowych i chociaż jest to świetny sposób dla użytkowników na prywatne rozmowy, jest również używany przez wielu jako sposób na rozpoczęcie walki lub powiedzenie rzeczy, których tak naprawdę nie mają na myśli. Często zdarza się popełnić błąd w Messengerze lub od razu żałować wysłania wiadomości.

Wcześniej, kiedy te błędy się zdarzały, musieliśmy po prostu pozwolić im siedzieć, zachowane w Facebook Messenger na całą wieczność. Teraz już tak nie jest.

Dalsza lektura

  • Jak zachować prywatność na Facebooku
  • Najlepsze aplikacje do obsługi wiadomości tekstowych
  • Jak korzystać z Facebooka

Możesz także archiwizować i usuwać całe wątki, których nie chcesz już przeglądać. Usunięcie wiadomości z Facebooka na komputerze stacjonarnym lub urządzeniu mobilnym zajmuje zaledwie kilka sekund, ale usuwanie całych wątków dotyczy tylko Twojej skrzynki odbiorczej, a nie znajomych. Oto jak to zrobić:

Usuwanie wiadomości na pulpicie

Krok 1: Zaloguj się do Facebooka tak, jak zwykle.

Krok 2: Kliknij dymek czatu w prawym górnym rogu, a następnie opcję Zobacz wszystko w programie Messenger . Ta ostatnia opcja znajduje się w lewym dolnym rogu.

FB Messenger Desktop - krok 2 zrzut ekranu

Krok 3: Aby usunąć cały wątek wiadomości, najedź kursorem na rozmowę i kliknij ikonę trzech poziomych kropek po prawej stronie wiadomości w skrzynce odbiorczej. Następnie wybierz Usuń z menu, które się pojawi.

Zrzut ekranu z pulpitu FB Messenger zrzut ekranu

Krok 4: Zostaną wyświetlone trzy opcje:  Anuluj , Usuń lub Ukryj rozmowę . Kliknij Usuń,  aby kontynuować.

Krok 5: Aby usunąć część rozmowy, kliknij rozmowę i najedź kursorem na wiadomość, którą chcesz usunąć. Następnie kliknij trzy poziome kropki i naciśnij Usuń.

Zrzut ekranu pokazujący, jak usunąć wiadomość FB z pulpitu FB Messenger zrzut ekranu

Krok 6:  Jeśli od wysłania wiadomości minęło mniej niż 10 minut, otrzymasz opcję usunięcia wiadomości dla wszystkich lub tylko dla siebie. Po dokonaniu wyboru naciśnij Usuń.

Osoba po drugiej stronie rozmowy będzie mogła zobaczyć, że usunąłeś wiadomość, jeśli wybrałeś opcję dla wszystkich, ale treść nie będzie już dostępna. Jeśli minęło więcej niż dziesięć minut, możesz usunąć wiadomość tylko dla siebie.

Usuwanie wiadomości na urządzeniu mobilnym

Krok 1 : Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, pobierz aplikację Messenger na iOS lub Androida i zaloguj się tak, jak zwykle.

Krok 2: Jeśli chcesz usunąć całą rozmowę, przytrzymaj wątek lub przesuń palcem w lewo i wybierz czerwony kosz na śmieci. Następnie wybierz Usuń, aby potwierdzić.

Zrzut ekranu z telefonu komórkowego FB Messenger zrzut ekranu

Krok 3: Jeśli chcesz tylko usunąć jedną wiadomość, przejdź do rozmowy, przytrzymaj wiadomość, którą chcesz usunąć, i wybierz Usuń u dołu.

Zrzut ekranu z telefonu komórkowego FB Messenger zrzut ekranu

Jeśli od wysłania wiadomości minęło mniej niż 10 minut, będziesz mieć możliwość usunięcia wiadomości dla wszystkich lub tylko dla siebie. Po dokonaniu wyboru naciśnij Usuń. Osoba po drugiej stronie rozmowy będzie mogła zobaczyć, że usunąłeś wiadomość, jeśli wybrałeś opcję dla wszystkich, ale treść nie będzie już dostępna. Jeśli minęło więcej niż dziesięć minut, możesz usunąć wiadomość tylko dla siebie.