Jak cofnąć wysłanie wiadomości w Facebook Messenger

Facebook

Facebook Messenger właśnie dostał. Firma podała, że ​​od dawna obiecana opcja usuwania wiadomości w Messengerze zaczyna się pojawiać we wtorek, 5 lutego. Aktualizacja umożliwia użytkownikom odrzucenie wiadomości do 10 minut po wysłaniu tej wiadomości, zarówno w przypadku czatów indywidualnych, jak i grupowych.

Facebook obiecał funkcję niewysłania wiadomości po tym, jak raport śledczy ujawnił, że dyrektor generalny i twórca Mark Zuckerberg usunął niektóre ze swoich wysłanych wiadomości. Po raporcie Facebook powiedział, że wprowadzi opcję niewysłania wiadomości do wszystkich użytkowników.

Narzędzie może pomóc wycofać literówki, wiadomości wysłane do niewłaściwej osoby i inne błędy, jeśli zostaną wykryte na czas. Oczywiście niewysłanie nie oznacza niewidocznego, ale najszybsze nie wysłane mogą nie być widoczne po drugiej stronie rozmowy.

Wcześniej Messenger pozwalał użytkownikom na usuwanie wiadomości, aby nie widzieli ich we własnym kanale, ale odbiorca nadal mógł zobaczyć wiadomość. Teraz opcja usuwania obejmuje „usuń dla wszystkich”, a także opcję „usuń dla Ciebie”, jeśli nie chcesz widzieć wiadomości, ale nie przeszkadza, że ​​wszyscy inni nadal mają dostęp.

Jak więc odzyskać coś, co właśnie wysłałeś w Messengerze? Stuknięcie i przytrzymanie wiadomości spowoduje wyświetlenie okna odpowiedzi emoji, a także opcji kopiowania, przesyłania dalej lub usuwania wiadomości u dołu ekranu. Kliknij usuń, a jeśli wiadomość została wysłana mniej niż 10 minut temu, wybierz z menu opcję usuń dla wszystkich.

Jednak cofnięcie wiadomości nie pozostanie niezauważone. Facebook twierdzi, że inni użytkownicy w rozmowie otrzymają alert tekstowy informujący, że komentarz został usunięty. Symbol zastępczy informujący, że wiadomość została usunięta, zostanie również zablokowany w części konwersacji, z której została usunięta. Użytkownicy mogą nadal zgłaszać wiadomości po ich usunięciu.

Jednak Messenger musi zostać zaktualizowany, zanim funkcja będzie dostępna. Facebook twierdzi, że aktualizacja zaczyna być wprowadzana na całym świecie zarówno w aplikacjach na iOS, jak i Androida. Aktualizacja rozpoczęła powolne wdrażanie w niektórych krajach pod koniec ubiegłego roku.

Chociaż funkcja została częściowo zasugerowana przez raport wskazujący, że Zuckerberg usunął stare wiadomości, nowe narzędzie różni się nieco od tego, co zapoczątkowało aktualizację. W oświadczeniu Facebooka firma poinformowała, że ​​wiadomości zostały usunięte przy użyciu narzędzia ograniczającego „okres przechowywania” ze względów bezpieczeństwa. Nowe narzędzie nie usuwa jednak starych wiadomości, ale umożliwia użytkownikom wycofywanie najnowszych wiadomości.