Jak usunąć swoje konto na Facebooku

Po fiasku Cambridge Analytica w 2018 roku, a następnie włamaniu, które zagroziło ponad 50 milionom kont, nic dziwnego, że ludzie chcą zerwać więzi z Facebookiem. Na szczęście możesz usunąć konto w ciągu kilku minut.

Facebook faktycznie oferuje dwie opcje: Dezaktywuj i usuń. Dezaktywacja konta powoduje jedynie tymczasową przerwę w działaniu Twojego konta, dzięki czemu możesz odetchnąć bez skakania statku. Usunięcie konta powoduje jednak trwałe usunięcie danych z witryny. Informacje te obejmują albumy ze zdjęciami, polubienia, aktualizacje statusu, informacje o osi czasu i nie tylko.

Ponadto po usunięciu konta nie ma możliwości jego odzyskania. Po 30 dniach będzie tak, jakbyś nigdy tam nie był. Jeśli w końcu wrócisz, musisz zacząć od nowa.

Jeśli jesteś gotowy, aby uwolnić się od zmęczenia mediami społecznościowymi, nasz przewodnik najpierw pokazuje, jak zachować dane osobowe bez faktycznego usuwania konta. Jeśli naprawdę masz dość, przejdź do drugiej części, w której opisano szczegółowo, jak usunąć wszystko na dobre.

Alternatywnie, postępuj zgodnie z naszym przydatnym przewodnikiem, aby chronić się bez całkowitego opuszczania sieci społecznościowej.

Jak tymczasowo dezaktywować swoje konto na Facebooku

Tutaj możesz „wstrzymać” konto na Facebooku na tak długo, jak potrzebujesz. Ta metoda umożliwia dalsze korzystanie z programu Messenger. Jeśli jednak wrócisz, będziesz potrzebować dostępu do adresu e-mail lub numeru telefonu skojarzonego z Twoim kontem. Oto jak dezaktywować swoje konto:

Krok 1:  Kliknij przycisk strzałki w dół znajdujący się obok ikony znaku zapytania na pasku nawigacji.

Krok 2:  Kliknij opcję Ustawienia wymienioną w menu rozwijanym.

Opcja ustawień Facebooka

Krok 3: Strona  ogólnych ustawień konta otwiera się domyślnie. Kliknij opcję Twoje informacje z Facebooka wymienioną po lewej stronie.

Krok 4: Kliknij opcję Dezaktywacja i usuwanie .

Twoje informacje na Facebooku

Krok 5: Na następnej stronie kliknij przycisk obok opcji Dezaktywuj konto, a następnie niebieski przycisk Przejdź do dezaktywacji konta . Facebook prosi o podanie hasła.

Facebook Przejdź do dezaktywacji

Krok 6: Wreszcie Facebook wymaga powodu dezaktywacji. W razie potrzeby możesz wyjaśnić więcej i zrezygnować z przyszłych e-maili. Kliknij niebieski przycisk Dezaktywuj , aby zakończyć.

Sfinalizuj dezaktywację Facebooka

Otóż ​​to! Idź na wakacje na Facebooku i wróć, kiedy tylko chcesz. Pamiętaj, aby ponownie aktywować konto, potrzebujesz dostępu do powiązanego adresu e-mail lub numeru telefonu.

Usunięcie, część 1: Pakuj swoje torby

Zanim pociągniesz za spust, zawsze jest chwila wahania. Rozumiemy. Masz coraz więcej treści, które zaczęły się, gdy trafiłeś na Facebooka wiele lat temu. Masz tak wiele szczerych zdjęć, wiadomości i nie tylko, które mówią wysoko (lub nie tak dużo) o tobie jako jednostce. Facebook pozornie uchwycił Twoją cyfrową duszę.

Na szczęście użytkownicy mogą pobrać archiwalną ilość swoich danych do użytku offline. Dane te obejmują zdjęcia, udostępnione posty, kliknięte reklamy i wiele innych danych, które nie są dostępne po prostu po uzyskaniu dostępu do konta. Jest szybki i łatwy do pobrania i chociaż nie będzie tak ekscytujący jak poruszanie się po Twojej aktualnej osi czasu, przynajmniej jest tam, gdzie chcesz wirtualnie przejść się po linii pamięci.

Krok 1: Kliknij przycisk strzałki w dół znajdujący się obok ikony znaku zapytania na pasku nawigacji.

Krok 2: Kliknij opcję Ustawienia wymienioną w menu rozwijanym.

Opcja ustawień Facebooka

Krok 3: Strona  ogólnych ustawień konta otwiera się domyślnie. Kliknij opcję Twoje informacje z Facebooka wymienioną po lewej stronie.

Krok 4: Kliknij opcję Pobierz swoje informacje .

Facebook Pobierz swoje informacje

Krok 5: Na poniższej stronie Pobierz swoje informacje możesz wybrać i wybrać, jakie konkretne informacje chcesz pobrać. Kliknij niebieski przycisk Utwórz plik , aby rozpocząć.

Facebook Utwórz plik danych

Krok 6:  Kopiowanie informacji może zająć trochę czasu. Gdy Facebook utworzy plik (i), otrzymasz powiadomienie e-mailem. Wróć na stronę Pobierz swoje informacje i kliknij kartę Dostępne kopie .

Krok 7: Kliknij przycisk Pobierz .

acebook Pobierz swoje dane

Krok 8 : Facebook prosi o podanie hasła. Wprowadź informacje i kliknij niebieski przycisk Prześlij .

Usunięcie, część 2: Zerwij więzy

Mając w ręku lokalną kopię swojego konta na Facebooku, możesz teraz usunąć wszystko z Facebooka.

Pamiętaj, że po wylogowaniu się z prośby o usunięcie konta Facebook zapewnia 30 dni, w których możesz się zalogować i natychmiast reaktywować swoje konto. Chociaż może to wydawać się wygodne, jeśli zmienisz zdanie w tym 30-dniowym okresie, nie jest to zbyt wygodne, jeśli próbujesz usunąć konto raz na zawsze.

Dzieje się tak, ponieważ aplikacje innych firm powiązane z Twoim kontem na Facebooku - takie jak Instagram, Spotify i Twitter - automatycznie logują Cię do Facebooka, niezależnie od żądania usunięcia. Oznacza to, że przed usunięciem musisz usunąć wszystkie połączone konta z sieci społecznościowej. Po prostu pamiętaj, aby zalogować się do wszystkich połączonych aplikacji bez korzystania z poświadczeń z Facebooka.

Krok 1: Kliknij przycisk strzałki w dół znajdujący się obok ikony znaku zapytania na pasku nawigacji.

Krok 2: Kliknij opcję Ustawienia wymienioną w menu rozwijanym.

Opcja ustawień Facebooka

Krok 3: Strona ogólnych ustawień konta otwiera się domyślnie. Kliknij opcję Aplikacje i witryny internetowe po lewej stronie.

Facebook Wybierz Aplikacje i strony internetowe

Krok 4: Zobaczysz kilka aplikacji wymienionych na karcie Aktywne . Aby zobaczyć wszystkie podłączone aplikacje, kliknij opcję „Pokaż wszystko” (jeśli jest dostępna). Aby usunąć te aplikacje, kliknij powiązane z nimi pola po prawej stronie, a następnie niebieski przycisk Usuń .

Facebook Usuń aplikacje i strony internetowe

Krok 5 : Na ekranie pojawi się monit potwierdzający Twoje działanie. Kliknij pole, aby usunąć wszystkie posty, filmy i wydarzenia powiązane z tymi aplikacjami. Kliknij niebieski przycisk Usuń , aby zakończyć.

Facebook Potwierdź usunięcie aplikacji

Krok 6: Wypłucz i powtórz w razie potrzeby.

Usunięcie część 3: Hasta la vista, baby

Pobrałeś wszystkie dane i usunąłeś wszystkie powiązania stron trzecich z Facebookiem. Teraz czas pożegnać się z Facebookiem i usunąć swoje konto.

Ponownie, nie ma możliwości cofnięcia się po wygaśnięciu 30-dniowego okresu karencji, więc upewnij się, że usunięcie konta jest właściwą decyzją. Zanotuj te urodziny i poproś znajomych online o informacje kontaktowe poza Facebookiem. Usunięcie konta na Facebooku nie musi oznaczać, że znikniesz bez śladu.

Krok 1: Kliknij przycisk strzałki w dół znajdujący się obok ikony znaku zapytania na pasku nawigacji.

Krok 2: Kliknij opcję Ustawienia wymienioną w menu rozwijanym.

Opcja ustawień Facebooka

Krok 3: Strona  ogólnych ustawień konta otwiera się domyślnie. Kliknij opcję Twoje informacje z Facebooka wymienioną po lewej stronie.

Krok 4: Kliknij opcję Dezaktywacja i usuwanie .

Twoje informacje na Facebooku

Krok 5 : Na następnej stronie kliknij opcję Trwale usuń konto , a następnie niebieski przycisk Kontynuuj usuwanie konta . Wprowadź hasło, jeśli zostaniesz o to poproszony.

Facebook Trwale usuń konto

Krok 6 : Facebook daje szansę na ponowne przemyślenie sprawy przed skokiem na statek. Tutaj możesz po prostu dezaktywować swoje konto, aby nadal korzystać z Messengera. Masz również możliwość pobrania swoich informacji (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś). Gdy będziesz gotowy, kliknij niebieski przycisk Usuń konto .

Facebook Potwierdź usunięcie konta

Krok 7 : Unikaj Facebooka za wszelką cenę, dopóki Facebook nie usunie Twojego konta na stałe. Poczuć wolność.

Ponownie, nie uzyskuj dostępu do Facebooka za pomocą przeglądarki na komputerze, urządzenia mobilnego ani za pośrednictwem aplikacji lub usługi innej firmy, która nadal aktywnie korzysta z poświadczeń Facebooka. Facebook rozpocznie usuwanie Twojego konta po 30 dniach, chociaż trwałe usunięcie wszystkiego może zająć do 90 dni.

Jeśli jednak przypadkowo zalogujesz się w ciągu 30-dniowego okresu karencji, powtórz proces usuwania i sprawdź, czy wszystkie aplikacje innych firm zostały odłączone od Facebooka.

Czujesz, że media społecznościowe oczyszczają się? Przeczytaj nasze przewodniki, jak usunąć swoje konta na Instagramie, Snapchacie i Twitterze.