Jak usunąć swoje konto na Instagramie

Pixabay / Pexels Pixabay / Pexels

Nie można zaprzeczyć, że Instagram może być kulą i łańcuchem. Może masz dość poczucia, że ​​musisz uchwycić każdą chwilę swojego istnienia, a może masz dość oglądania idealnie ułożonych zdjęć z życia innych osób. Jeśli jesteś podobny do nas, może jesteś po prostu zmęczony wysiłkiem wynikającym z żonglowania wieloma kontami lub czekania, aż te minutowe filmy załadują się do autobusu.

Powiązane lektury

  • Jak usunąć swoje konto na Facebooku
  • Jak usunąć swoje konto na Twitterze
  • Najlepsze aplikacje do edycji zdjęć

Na szczęście usunięcie konta na Instagramie wymaga tylko kilku kliknięć i potwierdzeń na stronie Instagram. Usunięcie go nie jest jednak dla osób o słabym sercu, ponieważ spowoduje to trwałe usunięcie konta i wszystkiego, co z nim związane (tj. Zdjęć, filmów, komentarzy, polubień, obserwatorów i obserwujących). Instagram twierdzi również, że nie może - lub po prostu nie chce - reaktywować konta, jeśli trzy dni później zmienisz zdanie, kiedy zaczną się wypłaty z hashtagów. Podobnie ani ty (ani nikt inny) nie będzie mógł zarejestrować się przy użyciu tej samej nazwy użytkownika nigdy więcej.

Jeśli nie masz pewności, czy chcesz odzyskać dostęp do swojego konta na Instagramie w późniejszym czasie, Instagram oferuje funkcję tymczasowej dezaktywacji. Dzięki temu możesz dezaktywować swoje konto na krótki czas i nadal mieć do niego dostęp później. Nie brzmi to zachęcająco, jednak poniżej opisaliśmy, jak dezaktywować konto.

Krok 1: Przejdź do strony „Usuń swoje konto”

Niestety, nie możesz usunąć swojego konta na Instagramie bezpośrednio z aplikacji mobilnej, co oznacza, że ​​musisz odwiedzić witrynę Instagram, aby to zrobić. Nie ma również łatwego sposobu, aby uzyskać dostęp do strony Usuń swoje konto ze swojego profilu, co jest nieco frustrujące. Na razie najłatwiej jest przejść bezpośrednio do strony usuwania.

Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany w swojej przeglądarce, poświęć trochę czasu na wprowadzenie nazwy użytkownika i hasła przed kliknięciem przycisku Zaloguj się poniżej tych pól tekstowych. Możesz też kliknąć niebieski przycisk Zapomniałem i postępować zgodnie z instrukcjami, aby zresetować hasło. Aby je usunąć, musisz znać swoją nazwę użytkownika lub adres e-mail powiązany z kontem.

Krok 2: Wybierz powód wyjazdu

W tym miejscu wybierz powód, dla którego chcesz usunąć swoje konto. Niektóre z powodów to zbyt duże obciążenie aplikacji, obawy o dane lub problemy wynikające z nawałnicy reklam. Wybierz opcję, która najlepiej pasuje do Twojej sytuacji - nie ma znaczenia, którą wybierzesz - z menu rozwijanego obok Dlaczego usuwasz swoje konto? Po zakończeniu wprowadź ponownie hasło w wynikowym polu tekstowym.

Krok 3: Usuń swoje konto

Prawie gotowe, ale pamiętaj, że po usunięciu konta nie ma możliwości odzyskania ani nawet użycia tej samej nazwy użytkownika. Gdy zdecydujesz, że chcesz kontynuować, kliknij przycisk  Trwale usuń moje konto  u dołu. I to wszystko! Jeśli chcesz usunąć inne konto, musisz zalogować się ponownie i powtórzyć proces.

Ze względów bezpieczeństwa Instagram nie może usunąć Twojego konta (ani Twojego dziecka). Aby wykonać czynność, musisz być w stanie zalogować się na konto, które chcesz usunąć. Po przejściu przez proces potwierdzenia nie musisz nic więcej robić. Twoje konto na Instagramie zostanie na zawsze usunięte z sieci społecznościowej.